Een tweede leven voor machines


BIA heeft een reputatie opgebouwd, zowel in Europa als in Afrika, als expert in ‘revisie’: het compleet nakijken van gebruikte bouw- en mijnbouwmachines.

Een nieuw leven voor een lage prijs

In Afrika is het geven van een tweede of zelfs derde leven aan mobiele machines economisch gezien absoluut zinvol voor de grote Komatsu- en Sandvik-machines die normaal gebruikt worden door mijnen of mijnbouwbedrijven.

Maar ook in Europa biedt revisie van kleinere machines tal van voordelen voor de klant. De gereviseerde machines zijn een interessant alternatief in vergelijking met de aanschaf van een nieuwe machine: lagere kosten, fiscale voordelen en een goede garantie op de gereviseerde onderdelen.

Om economisch interessant te zijn voor onze klant moeten de totale kosten voor het reviseren van een onderdeel tussen de 40 en 70% van de nieuwprijs van het onderdeel liggen en moet de levensduur van het gereviseerde onderdeel gelijk zijn aan die van het nieuwe onderdeel.

Een volledige opknapbeurt

Voor de revisie wordt de machine volledig gedemonteerd en elk onderdeel wordt grondig geïnspecteerd: de achteras, de transmissie, het differentieel, de ophanging, de vooras, cabine, tanks, radiatoren enzovoort.

Het chassis wordt blootgelegd en alle boorgaten in het frame worden in beide richtingen opgemeten en gereviseerd als niet meer voldaan wordt aan de tolerantie. De lagers, slijtringen, hydraulische slangen en veiligheidscomponenten worden systematisch vervangen en alles wordt grondig schoongemaakt om eventuele vervuiling van de hydraulische en koelcircuits te vermijden.

Werkplaats van 1600 m² in België

BIA Services, dat gevestigd is in het Belgische Fleurus, beschikt over een werkplaats van 1600 m², waar alle voorzieningen aanwezig zijn voor het uitvoeren van grote revisieprojecten. In deze werkplaats vinden ook het voorbereiden en personaliseren van nieuwe machines en reparaties en onderhoud aan de machines van de BIA-klanten plaats. Een gemiddelde revisie neemt drie maanden doorlopend teamwerk in beslag. Afhankelijk van de grootte van de machine wordt een team van twee of drie technici exclusief toegewezen aan de klus. Jaarlijks worden drie of vier revisieprojecten ondergebracht bij BIA Services, maar dit aantal blijft elk jaar stijgen!

Revisie op mijnsites en andere locaties …

In Afrika is de situatie anders. Er zijn twee soorten werkzaamheden mogelijk voor machinerevisies: werkzaamheden op mijnsites (versleten machineonderdelen worden vervangen door gereviseerde onderdelen) en werkzaamheden die op een andere locatie plaatsvinden (de versleten onderdelen worden gereviseerd om later hergebruikt te worden bij een nieuwe revisie).

Het reviseren van de onderdelen gebeurt normaal niet op locatie en wel om de volgende redenen:

  • Om vervuiling te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de onderdelen even goed zijn als nieuwe, dient de revisie in een perfect schone omgeving te gebeuren. In de onderhoudswerkplaats op locatie kan het vereiste niveau van properheid niet gegarandeerd worden.
  • De revisie dient te gebeuren volgens een systematisch en zeer precies proces. Dit betekent dat hiervoor ervaren, gespecialiseerde technici en specifiek revisiegereedschap nodig zijn.

Deze werkzaamheden die niet op locatie plaatsvinden, worden uitgevoerd ofwel door Komatsu Indonesia, meer bepaald voor de motoren en transmissies, ofwel met gereviseerde inruilonderdelen, ofwel in de BIA-revisiewerkplaatsen in bijvoorbeeld Dakar in Senegal en in Kitwe in Zambia.

De werkplaats in het Zambiaanse Kitwe richt zich met name op de grote mechanische onderdelen van de elektrische en dieseldumpers. Inmiddels is de procedure voor het verkrijgen van de Komatsu-certificering opgestart om de hoogste norm te waarborgen.

Revisie van bouwmachines ook in Afrika

BIA Africa wil in de toekomst nog meer revisiewerkplaatsen bouwen voor andere onderdelen en bouwmachines om de klanten nog meer ondersteuning te bieden. De volgende werkplaatsen staan gepland in Ouagadougou en in Abidjan.

Door de revisies biedt BIA een hoge toegevoegde waarden aan aan de klanten.  Gezien de huidige economische situatie kiezen inderdaad steeds meer klanten voor deze kostenefficiënte oplossing.

Meer informatie aanvragen