KOMATSU INTRODUCEERT VIER NIEUWE STAGE IV STARRE DUMPERS

nouveau-hd_newsletter_nl

KOMATSU INTRODUCEERT VIER NIEUWE STAGE IV STARRE DUMPERS

January 9, 2017 Uncategorized

Komatsu, ‘s werelds tweede grootste constructeur van machines voor bouw, mijnen en steengroeven, stemt zijn motoren verder af op de Europese normen en stelt vier nieuwe, starre dumpers voor die nieuwe standaarden stellen inzake prestaties, kostenbesparing en brandstofrendement. Het brandstofverbruik daalt immers met 5 tot 7% naargelang het model. Het gaat om de modellen HD325-8, HD405-8, HD465-8 en HD605-8. Ze voldoen alle vier aan de EU Stage IV normen.


De dumpers onder de loep

Binnen zijn assortiment starre dumpers biedt Komatsu voortaan vier nieuwe modellen aan met motoren die voldoen aan de EU Stage IV normen en gebruik maken van de SCR (selectieve katalytische reductie) technologie die de NOx-uitstoot met 80% vermindert door toevoeging van AdBlue (met uitzondering van de modellen HD465-8 en HD605-8). Als marktleider op het gebied van hydraulische technologie, ontwikkelde Komatsu een eigen hydraulische turbocompressor met variabele geometrie (KVGT) die een optimaal luchtdebiet naar de verbrandingskamer van de motor garandeert, ongeacht de belasting en de snelheid. Hun laadvermogen varieert van 36,5 tot 63 ton. Ze zijn uitgerust met het exclusieve Komatsu tractiecontrolesysteem (KTCS) dat automatisch een optimale tractie garandeert tijdens werken op oneffen terrein, evenals de K-Atomics 7-trapsautomaat met “skip-shift” functie om zacht terug te schakelen op hellingen. Ze bezitten bovendien een uitzonderlijk korte draaicirkel voor machines van dit type.


Telematica: Komtrax 5, Komtrax PLUS en Komatsu CARE

De dumpers zijn voorzien van het nieuwe KOMTRAX versie 5 satellietvolgsysteem dat volgende voordelen inhoudt: gemoedsrust, verlaagde exploitatiekosten, hogere winst, aansluiting via 3G smartphone, identiteit van de operator, controle van het AdBlue vloeistofpeil, gebruiksrapporten in geval van bovenmatig brandstofverbruik en statusrapport van de dumper met SCR systeem.

Ze krijgen er daarnaast een nieuwe KOMTRAX PLUS applicatie bij die via satelliet en WIFI waakt over de goede werking van de machine. De dumpers genieten standaard de ondersteuning van het Komatsu CARE onderhoudsprogramma dat geldt voor nieuwe EU Stage IV motoren gedurende de eerste drie jaar of 2.000 werkuren en een garantie op de KDPF partikelfilter van 5 jaar of 9000 werkuren omvat.


ECO Guidance = lagere exploitatiekosten

Het Eco Guidance systeem op de dumpers geeft op het controlescherm van de operator operationele tips om het brandstofverbruik in te perken. Het kan op elk ogenblik in real time nagaan hoe het gesteld is met het brandstofverbruik en dat op peil houden door de meter in de groene zone van het scherm te handhaven. Wat het brandstofverbruik aangaat, is sprake van een afname met 5% voor de modellen 325 en 405, wat overeenkomt met 12.375 euro over een periode van 3 jaar tegen 1 euro per liter, en met 7% voor de modellen 465 en 605, goed voor een besparing van 23.000 euro over 3 jaar tegen 1 euro per liter.


Werkomgeving van de operator

Deze nieuwe modellen onderscheiden zich ook door hun nieuwe “eersteklas” cabinedesign. De cabines zijn ontworpen voor een grotere ergonomie, ze zijn stiller, comfortabeler en veiliger met een nieuwe, verwarmde stoel die de operator perfect beschermt tegen trillingen en herhaalde schokken dankzij de Mc Pherson ophanging. Er zijn twee, 48° schuine toegangstrappen voorzien, evenals een multifunctioneel kleurenscherm met zicht op de achterkant van de machine. Belangrijk is ook dat de schakelaars per functie gegroepeerd zijn en makkelijk toegankelijk zijn. Kortom, een nieuwe cabine die de operator heel veel comfort biedt, waardoor hij zich beter kan concentreren en vermoeidheid minder kans krijgt.


Kenmerken Komatsu stage IV gamma

Modellen Netto-vermogen motor kW/pk Laadvermogen

ton

Bakinhoud met kop

SAE 2 :1 m3

Werk-klaar gewicht
HD325-8 333 453 36,5 24 33,5
HD405-8 383 521 40 27 36,5
HD465-8 540 735 55 34 48
HD605-8 540 735 63 40 52