VLAEMINCK & ZOON KOOPT EEN “INTELLIGENTE” KOMATSU BULLDOZER

vlaeminck

VLAEMINCK & ZOON KOOPT EEN “INTELLIGENTE” KOMATSU BULLDOZER

September 22, 2016 Uncategorized

BIA heeft recent een Komatsu D61 PXi-23 bulldozer geleverd aan het aannemersbedrijf Vlaeminck & Zoon in Grimbergen. Het familiebedrijf dat 40 jaar geleden opgericht werd door Johny Vlaeminck, wordt nu geleid door zijn zoon Steven en schoondochter Inge. Naast grond-, infrastructuur- en sloopwerken, neemt machineverhuur ook een groot deel van de bedrijfsactiviteit in. Daarmee werd in 1980 gestart. In die tijd bestonden er geen machineverhuurders voor bouw en openbare werken, zoals nu wel het geval is. Johny Vlaeminck heeft als een visionair aangevoeld dat deze activiteit zich sterk zou ontwikkelen op een nu fel concurrerende markt.

 

De D6IPXi-23: een intelligente keuze

Niet zo lang geleden diende Vlaeminck & Zoon complexe werken uit te voeren voor rekening van een aannemer. Het bedrijf had daarvoor bij Matrent een Komatsu PXi bulldozer gehuurd. Na afloop van die werken, gaf Steven Vlaeminck zich terdege rekenschap van de mogelijkheden van dat soort machine. Vandaar de aankoop van de D61PXi-23 bulldozer. Inge verklaart: “We hadden al snel door dat dit de machine was die ons het best paste. Bovendien is er steeds meer vraag naar machines uitgerust met GPS. Nu kunnen wij onze klanten het beste aanbieden op het gebied van intelligente machines, dankzij de compleet geïntegreerde, automatische bladbesturing. Werken met een dergelijke machine is voor onze bestuurder een waar genot. De besturing verloopt zeer gemakkelijk, zonder schokken, in alle zachtheid, met een grotere nivelleringsprecisie en meer comfort.”

VLUU L210 / Samsung L210 

De D6IPXi-23 onder de loep

Deze bulldozer die voor het eerst op Bauma 2013 werd voorgesteld en werd ontwikkeld in samenwerking met de specialist in besturingen voor bouwmachines, Topcon, overtuigde de bedrijven meteen door zijn volkomen nieuwe vormgeving. In plaats van een GNSS-antenne midden het blad, werd ze kleiner gemaakt en verplaatst naar het dak van de cabine (waardoor de bestuurder niet meer elke ochtend en avond op het blad hoeft te klimmen om de GPS-ontvanger te installeren/verwijderen teneinde diefstal te voorkomen). Bovendien bevinden er zich sensoren in de bladcilinders voor een permanente positiebepaling en automatische besturing. Het voordeel van deze machine is het Topcon-systeem dat compleet geïntegreerd is in de bulldozer, wat niet het geval is op andere machines van dat type. Op vandaag zijn meer dan een twintigtal intelligente bulldozers aan het werk in België. Wereldwijd zijn dat er 1500.

 

Voornaamste kenmerken: De D61PXi-23 is uitgerust met een motor van 125 kW/168 pk en is leverbaar in twee versies: “EX” met smalle rupsplaten of “PX” met lage bodemdruk (LGP). Het operationele gewicht bedraagt zo’n 18.000 kg, naargelang de configuratie.

 

Légende photo 1: Steven en Inge Vlaeminck met hun kinderen.

Légende photo 2: Luc Van Avermaet, Account Manager bij BIA, en Inge Vlaeminck met hun kinderen.