BIA historisch

1902

Mijningenieur Georges Bia opent in Brussel een industriële vertegenwoordiging op de Belgische en Congolese markt. Hij vertegenwoordigt de vliegtuigbouwkundige activiteiten van de Gebroeders Wright

1930

Ondertekening van een distributiecontract met Nordberg, fabrikant van brekers, voor de steengroeves en de mijnen in België en Congo.

BIA wordt al snel een marktleider in de sector van breken en zeven voor mijnen en steengroeves. Een dominante marktpositie die het bedrijf ook vandaag nog bezet.

1935

Gesteund door een onophoudelijke technische vooruitgang en de spectaculaire ontwikkeling van de Congolese mijnbouw, vestigt Georges Bia zich in Congo.

1948

Jacques Bia, zoon van Georges Bia en eveneens mijningenieur, richt drie firma’s op: twee distributie – firma’s in Brussel en in Congo (het Technisch Bureau BIA) en een bedrijf voor mechanische herstellingen in Congo.

1953

Jacques Bia breidt zijn activiteiten in Congo uit met de overname van een zandsteengroeve nabij Kinshasa, om de bouwnijverheid in de regio te bevoorraden met grind.

Later installeert BIA een asfaltcentrale in Kinshasa.

1967

De firma verlaat Brussel en vestigt zich in een nieuw gebouw in Overijse om beter te kunnen beantwoorden aan de verwachtingen van de klanten inzake dienst-na-verkoop.

1981

In België neemt BIA de distributie van John Deere op zich, waarmee het zijn gamma materieel voor openbare werken versterkt.

1987

Overname van de distributie van Benford walsen en werfdumpers.

1988

Verdeling van het merk CMI , fabrikant van freesmachines en gladde bekistingen voor de aanleg van betonwegen.

In de Afrikaanse kopermijnen van Katanga ontwikkelt BIA met succes de verkoop van Aveling Barford en Unit Rig dumpers, Cummins motoren en Bucyrus kabelkranen.

Na meer dan 10 jaar aan het hoofd van het Technisch Bureau BIA in Kinshasa, neemt Serge Dubois het bestuur van de groep over.

1990

BIA wordt verdeler van Demag , marktleider in graafmachines voor steengroeves en mijnen.

1992

Oprichting van METALUBIA in Burundi

1993

Overname door BIA van MOES DIESEL, constructeur van stroomgroepen en invoerder van Hatz -motoren voor België en Luxemburg. MOES DIESEL is actief in België en Afrika.

1997

Overname van de verdeling van de hydraulische hamers van Rammer, tegenwoordig bekend onder de naam Sandvik.

1998

BIA ondertekent een exclusief distributiecontract met Komatsu voor zes Franstalige Afrikaanse landen en … viert zijn 50ste verjaardag! Oprichting van de firma BESTMAT, die de activiteiten v an Case Belgium overneemt en BIA positioneert als een belangrijke speler in de sector van de openbare werken in de Benelux.

2003

Uitbreiding van het contract met Komatsu naar elf Afrikaanse landen.

Ondertekening van het eerste full-service contract voor 25 nieuwe Komatsu -machines in de bauxietmijnen van Guinee.

2004

Oprichting van de firma BESTMAT, die de activiteiten v an Case Belgium overneemt en BIA positioneert als een belangrijke speler in de sector van de openbare werken in de Benelux.

2006

De exportafdeling van BIA wordt de volwaardige vennootschap BIA OVERSEAS nv, opgericht om onze aanwezigheid in Afrika te versterken.

Bouw van een Cummins motorrenovatie-atelier en een technisch opleidingscentrum in Dakar, Senegal.

2008

Uitbreiding van 1000 m² voor de opslag van wisselstukken in Overijse, België.

Start van het Komatsu Dakar Service Support Center, belast met het aanreiken van snelle technische oplossingen voor vragen van onze klanten en onze teams.

2009

Oprichting van MATRENT nv, verhuurbedrijf van Komatsu -machines voor openbare werken, om aan de stijgende vraag van onze klanten te beantwoorden.

Oprichting van de afdeling 2MAT, dat recente tweedehandse Komatsu -machines aanbiedt.

MOES DIESEL zet zijn groei in Afrika verder via een netwerk van concessiehouders.

In partnership met Komatsu wordt het opleidingscentrum in Dakar omgevormd tot het Komatsu Dakar Training Center, Officieel Technisch Opleidingscentrum voor West-Afrika.

Oprichting van BIA Burkina om de verkoop van materieel voor openbare werken verder te ontwikkelen en een regionale dienst-na-verkoop te verzekeren.

2010

Participatie in de groep HANS VAN DRIEL bv, al 60 jaar gespecialiseerd in de distributie van machines voor openbare werken in Nederland. BIA bv wordt geïntegreerd in de groep HANS VAN DRIEL bv.

Uitbreiding van het Komatsu contract naar veertien Afrikaanse landen.

BIA OVERSEAS verwerft de exclusieve verdeling van Bomag-producten voor negen gebieden in West- Afrika.

BIA OVERSEAS sleept bij de Groep AREVA een uitzonderlijke bestelling in de wacht voor een nieuwe mijn in Niger. Dit grote Komatsu-machinepark zal opgevolgd worden via een full-service contract.

2011

MOES DIESEL ondertekent een exclusief distributiecontract met stroomgroepenfabrikant TecnoGen voor België en meerdere Afrikaanse landen en biedt hierdoor een compleet gamma stroomgroepen tot 2000 kVA aan.

Oprichting van een Atelier voor het herstel van Komatsu-onderdelen in Dakar ter ondersteuning van het machinepark in de regio. BIA OVERSEAS ontwikkelt in België een nieuw logistiek centrum voor wisselstukken om zijn dienstverlening in Afrika te verbeteren.

Ondertekening van een distributiecontract  met Sandvik voor meerdere West-Afrikaanse landen. Dit stelt BIA OVERSEAS in staat zijn positie in de sectoren openbare werken en de ontginning van steengroeves en mijnen te versterken.

Levering in de buurt van Doornik, België, van een primaire tolbreker 63’’ (305 ton) van Metso Minerals (vroeger NORDBERG), een merk waarvoor BIA al 80 jaar de exclusieve verdeler is in België.

BIA OVERSEAS wordt finalist van de wedstrijd «l’Entreprise de l’Année 2011».

2012

BIA SERVICE nv vestigt in Fleurus een nieuw atelier van 3000 m².  Het nieuwe bedrijf biedt de klanten een gespecialiseerde service in herstel en renovatie van bouwmachines.

Het Komatsu Mining Support Center in Dakar opent een callcenter dat 7 dagen op 7 open is.

BIA OVERSEAS levert de eerste machines van een uitzonderlijke bestelling van de firma First Quantum voor een nieuwe kopermijn in Zambia. Het Komatsu-machinepark bestaat uit onder meer 46 gigantische dumpers met een capaciteit van 150 tot 327 ton, 3 graafmachines met een gewicht van 540 ton, alsook een dertigtal machines voor ondersteunende mijnwerkzaamheden.

 

2015

BIA levert de eerste machines van een buitengewone bestelling van 400 machines aan de firma Boels.

[contact-form-7 id="79675" title="Lubrifiants Komatsu BEL-VL"]

[contact-form-7 id="77104" title="Lubrifiants Komatsu BEL-FR"]

[contact-form-7 id="72293"]