Complete revisie


Zowel in Afrika als in Europa heeft BIA een reputatie opgebouwd als expert in het reviseren van machines, meer bepaald in het compleet reviseren van bouwmachines en uitrusting voor de mijnbouw.

Een nieuw leven tegen een lage prijs

n Afrika is een tweede of zelfs een derde leven voor mobiele apparatuur gerechtvaardigd vanuit economisch oogpunt, vooral voor zware machines van het type Komatsu en Sandvik, die over het algemeen worden gebruikt in de mijnbouw of door bedrijven die in de mijnbouw actief zijn.

In Europa, waar de machines veel kleiner zijn, kunnen revisies ook erg interessant zijn voor de klanten. Zij vormen een interessant alternatief voor de aankoop van nieuwe machines: lagere kosten, fiscale voordelen en een garantie op een hoge kwaliteit van gereviseerde onderdelen.

Om economisch interessant te zijn voor de klant varieert de totale kost voor het reviseren van onderdelen van 40 tot 70% van de prijs van een nieuw onderdeel, voor een gelijkwaardige levensduur.

Een volledige revisie

Tijdens de revisie wordt de machine volledig gedemonteerd en wordt elk onderdeel zorgvuldig geïnspecteerd: achteras, transmissie, differentieel, ophanging, vooras, cabine, tanks, radiatoren, enz.

Het chassis wordt volledig ontmanteld en elke boring wordt nagemeten in beide richtingen en opnieuw in orde gebracht wanneer de toleranties niet meer worden aangehouden. Lagers, slijtringen, hydraulische slangen en veiligheidscomponenten worden systematisch vervangen, en elk onderdeel wordt zorgvuldig gereinigd om elke mogelijke verontreiniging van hydraulische systemen en koelcircuits te voorkomen.

Atelier van 1600 m² in België

De Belgische dochteronderneming BIA Services, gevestigd in Fleurus, omvat een atelier van 1600 m² dat volledig is uitgerust voor grootschalige revisieprojecten. Dit atelier houdt zich ook bezig met het voorbereiden en personaliseren van nieuwe machines, naast het repareren en onderhouden van machines van klanten van BIA. Voor een gemiddelde revisie heeft het team ongeveer drie maanden nodig. Afhankelijk van de grootte van de machine wordt een team van twee of drie gespecialiseerde technici aan deze taak toegewezen. BIA Services krijgt jaarlijks drie tot vier revisieprojecten, maar de mogelijkheden worden steeds talrijker.

Revisie op en naast de mijnbouwsite…

In Afrika is de situatie anders. Voor de revisie van machines zijn twee operaties nodig: operaties op de mijnbouwsite (versleten onderdelen worden vervangen door gereviseerde onderdelen) en operaties off-site (versleten onderdelen worden gereviseerd om later, bij een nieuwe revisie, te worden hergebruikt).

De revisie van onderdelen gebeurt doorgaans off-site, om de volgende redenen:

  • Om verontreiniging te voorkomen en om onderdelen te kunnen reviseren zodat hun prestaties van hetzelfde niveau zijn als nieuwe onderdelen, moet de werkomgeving onberispelijk schoon zijn. In het onderhoudsatelier op de site is dat niet mogelijk.
  • Voor de revisie is de implementatie van een systematisch proces met een hoge nauwkeurigheid vereist. Een proces waarbij ervaren technici en specifiek gereedschap vereist zijn.

Deze operaties off-site worden uitgevoerd door Komatsu Indonesië, met name voor motoren en transmissies, de onderdelen worden vervangen in het kader van het Reman-programma of de revisie wordt uitgevoerd door de ateliers van BIA, zoals dat het geval is in Dakar (Senegal) en Kitwe (Zambia).

Meer informatie aanvragen